Bestaat de onderhoudsvrije tuin?
Veel tuinbezitters dromen van een buitenruimte die altijd mooi is zonder al te veel tijd te investeren. In dit artikel onderzoeken we of de onderhoudsvrije tuin mogelijk is.
We krijgen vaak de vraag of we een onderhoudsvrije tuin kunnen ontwerpen of aanleggen. Veel tuinbezitters dromen dan ook van een buitenruimte die altijd mooi is zonder al te veel tijd te investeren. Maar bestaat zo’n tuin echt, of is het slechts een illusie? In dit artikel onderzoeken we of de onderhoudsvrije tuin mogelijk is.
De term ‘onderhoudsvrij’ klinkt verleidelijk, maar in werkelijkheid bestaat er geen enkele tuin die volledig zonder onderhoud kan. Zelfs de meest robuuste tuinen vereisen af en toe aandacht. Of het nu gaat om het verwijderen van onkruid, maaien van het gazon of het verzorgen van planten, een tuin vraagt altijd om enige zorg.
Dat gezegd hebbende, zijn er verschillende manieren om het tuinonderhoud te verminderen en de tijd die je besteedt aan onderhoud te beperken. Door slimme keuzes te maken bij het tuinontwerp en beplantingsplan kun je een tuin creëren die minder onderhoud vraagt. Dit betekent minder wieden, snoeien en maaien zodat je meer tijd hebt om van je tuin te genieten. Hieronder worden een aantal concrete mogelijkheden besproken om het tuinonderhoud te beperken.
Kies voor inheemse planten
Een van de belangrijkste manieren om tuinonderhoud te verminderen, is door te kiezen voor inheemse planten. Inheemse planten zijn goed aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, wat betekent dat ze minder verzorging nodig hebben. Ze zijn beter bestand tegen ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden, waardoor je minder vaak hoeft in te grijpen. Bovendien hebben ze vaak minder water, bemesting en snoei nodig.
Gebruik bodembedekkers
Bodembedekkers zijn ideaal om het onderhoud van je tuin te beperken. Ze bedekken de bodem snel, waardoor onkruid maar weinig kans krijgt om te groeien in de plantvakken. Bodembedekkers zoals Geranium, Vinca, Waldsteinia of grasachtige planten zoals Carex zorgen ervoor dat je minder vaak hoeft te wieden en helpen de bodemstructuur te verbeteren.
Bovendien houden bodembedekkers de bodem vochtig, waardoor je minder vaak hoeft te sproeien. Dit is vooral handig in droge periodes, wat leidt tot een efficiënter waterbeheer. Bij de uiteindelijke keuze van onderhoudsvriendelijke beplanting in de tuin is wel van belang dat er ook is gekeken naar de eigenschappen van de planten, een schaduw minnende soort zal het bijvoorbeeld niet naar zijn zin hebben als deze de hele dag pal in de zon staat.
Verhardingen
Bestrating in de tuin wordt vaak gezien als onderhoudsvriendelijk, maar het is niet volledig onderhoudsvrij. Hoewel het minder onderhoud vergt dan bijvoorbeeld een gazon of een niet gesloten plantenborder zijn er nog steeds enkele zaken die aandacht nodig hebben om de bestrating in goede staat te houden.
Hoe meer open de verharding is hoe meer ruimte er is voor onkruid om te groeien. Een vorm van open verharding is grind of split. Zaden van onkruid kunnen hier gemakkelijk inwaaien en zodra ze een voedingsbodem hebben gevonden zullen ze kiemen.
Ook vergt een klinkerverharding of een terras met kleine tegels meer onderhoud omdat er meer voegen per vierkante meter zijn dan tegels van een groter formaat. Bij de aanleg van het terras kan een voegmiddel worden gebruikt, deze zorgt ervoor dat de voeg is afgesloten en er geen onkruid kan groeien.
Mulch
Het aanbrengen van een mulchlaag is een uitstekende manier om je tuin onderhoudsvriendelijker te maken. Mulch is een laag materiaal aangebracht bovenop de plantvakken. Door een laag mulch aan te brengen rond je planten, bedek je de bodem van de plantvakken en voorkom je onkruidgroei. Mulch helpt ook om de bodem vochtig te houden en beschermt de wortels van je planten tegen extreme temperaturen. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te sproeien en dat de planten minder kwetsbaar zijn voor droogte.
Gebruik organische mulch zoals boomschors, houtsnippers of bladeren omdat dit na verloop van tijd kan bijdragen aan de verbetering van de bodemkwaliteit van de plantenborders. Praktische tip: breng de laag mulch aan met een dikte van ca. acht centimeter in het voor- of najaar voor het beste resultaat.
Automatische beregeningssysteem
Water geven is een belangrijke onderhoudstaak in de tuin, maar het kan tijdrovend zijn. Een automatische watergeefsysteem zoals een druppelsysteem of automatische sproeiers zorgt ervoor dat je planten altijd de juiste hoeveelheid water krijgen. Deze systemen kunnen eenvoudig worden ingesteld om op specifieke tijden te sproeien waardoor het je zelf geen tijd kost. Bovendien voorkomt het verspilling van water wat kosten bespaart.
Vervang gras door duurzame alternatieven
Grasvelden zijn onderhoudsintensief, omdat ze regelmatig gemaaid, bemest en geïrrigeerd moeten worden. Een robotmaaier bespaart tijd maar kan niet alle benodigde werkzaamheden uitvoeren. Een onderhoudsvriendelijk alternatief is het vervangen van gras door siergrassen, vetplanten of een groene bedekking zoals mos. Vetplanten hebben bijvoorbeeld weinig water nodig, groeien langzaam en kunnen de tuin zelfs in de winter kleur geven.
Conclusie
Hoewel een volledig onderhoudsvrije tuin niet bestaat, zijn er tal van mogelijkheden om het onderhoud te beperken en de tuin gemakkelijker te beheren. Door slimme keuzes te maken in planten, materialen en technologieën kun je de hoeveelheid tijd en energie die je in je tuin steekt aanzienlijk verminderen. Of je nu kiest voor inheemse planten, bodembedekkers, verhardingen of automatische irrigatie, de juiste aanpak maakt je tuin veel onderhoudsvriendelijker.
Uiteindelijk draait het erom een balans te vinden tussen het gemak van onderhoud en het genieten van een prachtige tuin. Bij tuinonderhoud zit de kracht in herhaling, een paar keer per maand kleine onkruidjes plukken kost minder tijd dan eens in de maand alle uitgezaaide onkruiden te moeten wieden.
En mocht je na het toepassen van de tips in dit artikel nog steeds vinden dat de tuin teveel tijd kost, dan kun je altijd een hovenier benaderen om het werk uit handen te nemen!